Huis van Nicolaas sluit de deuren

Het Huis van Nicolaas in Weert sluit vanaf 28 november de deuren voor het grote publiek. De organisatie laat weten met de verscherping van coronamaatregelen te weinig perspectief te zien om bezoekers veilig een optimale beleving te bieden.


Vanaf 28 november is de belangrijkste oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven. Daarnaast wordt ook de onderlinge afstand van anderhalve meter tussen bezoekers bij evenementen verplicht. Zowel de capaciteitsbeperkingen als de ethische oproep verantwoordelijkheid te nemen heeft de organisatie doen besluiten vanaf zondag het Huis van Nicolaas voor regulier bezoek te sluiten.


De sluiting is een hard gelag voor alle betrokkenen. In dit grillige jaar werd al alles uit de kast getrokken om het Huis van Nicolaas mogelijk te maken. Om een bezoek aan Sinterklaas in goede banen te leiden werkte de organisatie dit jaar voor het eerst met tijdsloten van een half uur waarbinnen gasten konden arriveren. Middels stoplichtjes bij de kamers werd de doorstroming op tijd gereguleerd. De oorspronkelijke capaciteit werd vanwege de verscherping van maatregelen al naar beneden bijgesteld. Toch blijkt ook die bezoekersstroom teveel om met onderlinge afstand van anderhalve meter het concept goed te kunnen presenteren.


De ochtenden zijn in het Huis van Nicolaas gereserveerd voor basisscholen en instanties voor mindervaliden. Met hen neemt de organisatie persoonlijk contact op om de mogelijkheden te bespreken.


Tickets retourneren

Het jaarlijks georganiseerde Huis van Nicolaas draait volledig op vrijwilligers. De vroegtijdige sluiting heeft ook financiële gevolgen voor de organiserende stichting. Daarom hoopt de organisatie op de gulle donatie van de ticketprijs. Bezoekers met tickets vanaf 28 november die toch graag de tickets retourneren kunnen dit kenbaar maken via www.huisvannicolaas.nl/retour en krijgen de ticketprijs exclusief transactiekosten binnen enkele dagen teruggestort.


Sinterklaasfeest in de binnenstad

Ondanks dat het Huis van Nicolaas sluit blijven Sint en Pieten natuurlijk nog een week in Nederland. Daarom trekken de Pieten van het Huis van Nicolaas op koopzondag 28 november, woensdagmiddag 1 december en zaterdag 4 december naar de binnenstad. Daar kunnen zij er evengoed een feestje van maken terwijl de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. Op de koopzondag staat er tevens een Pietenstormbaan op de Markt en bezoekt een muzikaal Pietentrio met mobiele piano het winkelcentrum.


Huis van Nicolaas

Het Huis van Nicolaas, hét logeeradres van Sint en Pieten tijdens hun verblijf in Nederland, vond voor de derde keer plaats in de prachtige historische omgeving van het Franciscus Huis Weert.


Namens Sinterklaas en Pieten dankt de organisatie alle enthousiaste bezoekers, sponsoren en vrijwilligers voor hun waardevolle bijdrage aan het Huis van Nicolaas 2021. Men kijkt reikhalzend uit naar het feestelijke 20-jarige jubileum van het evenement in 2022.